Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Θεραπεια/συμβουλευτικη ζευγους

Όταν κάτι δεν πάει καλά στη συντροφική μας σχέση, τείνουμε συνήθως να αναζητούμε τα λάθη στη συμπεριφορά είτε του εαυτού μας είτε του συντρόφου μας μεμονωμένα, σπάνια όμως ρίχνουμε το βλέμμα μας στη σχέση την ίδια. Αναλωνόμαστε στην προσπάθειά μας να απαντήσουμε στο ‘ποιος φταίει’ και να πείσουμε και το σύντροφο γι’ αυτό, παρά στο ‘τι θέλουμε να κάνουμε τώρα’ και στο 'πώς θα συνεργαστούμε σ’ αυτό'.

Στη θεραπεία ζεύγους γίνεται μια προσπάθεια να βγει το ζευγάρι από μη βοηθητικά μοτίβα επικοινωνίας που απομακρύνει συναισθηματικά τον έναν από τον άλλο και να εξασκηθεί μέσα στη συνεδρία σε τρόπους επικοινωνίας που θα μεταφέρει και στην καθημερινότητά του. Επιδιώκεται μια νέα γνωριμία του ενός με τον άλλον και το περιθώριο να εκφραστούν συναισθήματα και σκέψεις που παρέμεναν ανέκφραστα. Προσδιορίζονται οι κοινές προσδοκίες από τη σχέση και τα σημεία ‘συνάντησης’ του ζευγαριού. Αναζητούμε τα κοινά, χωρίς όμως να μας τρομάζουν οι διαφορές. Φροντίζουμε τον εαυτό βοηθώντας παράλληλα και τον άλλον. Μιλάμε για το πρόβλημα που υπάρχει στη σχέση και όχι σε έναν από τους δύο. Στόχος δεν είναι ούτε ο συμβιβασμός ούτε η υποχώρηση στις ανάγκες και τις προσδοκίες του καθενός μέσα στη σχέση. Στόχος είναι η δημιουργία μιας οπτικής που δεν είναι ούτε του ενός ούτε του άλλου, αλλά είναι μια νέα οπτική που αποτελεί τη σύνθεση των στοιχείων και των δύο. Ένα νέο νόημα, μια νέα κοινή αντίληψη των πραγμάτων.

Η θεραπεία ζεύγους αφορά όχι μόνο τα ζευγάρια που βιώνουν προβλήματα στη σχέση τους, αλλά και τα ζευγάρια που θέλουν να ενδυναμώσουν και να εξελίξουν τη σχέση και τους τρόπους επικοινωνίας τους. Η διάρκεια της θεραπείας ποικίλλει από ελάχιστες συναντήσεις έως και πολλές, ανάλογα με τις ανάγκες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου